onsdag 12 februari 2014

Danskt rågbröd

Danskt rågbröd, ett av mina absoluta favoritbröd - både som hembakt och köpt färskt i butik. Men såklart man dka baka sitt eget, inget slår det. Det här receptet har jag lagt ut förr men det tåls att upprepas.

Danskt rågbröd
25 g jäst
4 dl filmjölk
50 g tärnat rumsvarmt smör
3/4 dl brödsirap
4 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl special
1 dl krossade linfrön
2 dl solroskärnor 
2 tsk stött anis
2 tsk stött fänkål 
1 1/2 tsk salt 

 smula jästen i en bunke.
• värm filmjölken till 37 grader (fingervarmt) på låg värme, annars skär den sig lätt.
• rör ut jästen med filmjölken och tillsätt sedan alla övriga ingredienser. 
• arbeta ihop till en kladdig deg under 5-10 minuter.
• låt den jäsa övertäckt i 30 min.
• sätt ugnen på 200 grader och töm degen i en smord och bröad avlång ugnsform. Låt jäsa övertäckt 30 min till.
• sätt in formen lågt i ugnen och sänk till 175 grader och grädda i ca en timme.
• låt brödet svalna på galler och Linda gärna en bakduk/handduk omkring. 

Brödet blir allra bäst om det får vila till dagen efter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar